Boter, kaas en eieren

 

Natuurgebied het Staphorsterveld bestaat uit meerdere deelgebieden, elk met hun eigen kwaliteiten. Het slagenlandschap van de Olde Maten is een waardevol laagveengebied. Over een aantal jaren moet het een geheel vormen met de Weerribben en de Wieden. Een weids landschap met rietland en weidegronden, waarin altijd wel vogels te zien zijn.

Agrarische bedrijven zijn volledig geïntegreerd in dit typische natuurgebied, waarbij de activiteiten veelal zijn gericht op het houden van vee voor de vleesproductie, voor eieren of voor de melkproductie. De melkproductie wordt gebruikt voor consumptie, maar ook om yoghurt of kaas van te maken. De kaasfabriek van Rouveen is wereldwijd bekend om haar bijzondere kaasproducten. Een bijproduct van het karnen van karnemelk is de roomboter, die ook door lokale boeren wordt geproduceerd en verkocht.

Streek ontbijt

 

In ons ontbijt proberen wij zoveel mogelijk producten uit de streek te verwerken. Zo gebruiken wij eieren van boer Van der Veen en halen we kaas, melk, yoghurt en soms roomboter van boer Brand. Op verzoek worden de eieren zacht of hard gekookt, of worden roereieren ’s morgens vers gemaakt. Met verse afbakbroodjes of brood van de lokale bakker wordt het ontbijt gecompleteerd.